Türkiye Mezunları Gürcistan’da buluştu

Türkiye Mezunları Gürcistan’da buluştu

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle Gürcistan Türkiye Mezunları Derneği tarafından başkent Tiflis’de “Türkiye Mezunları Buluşması” programı gerçekleştirildi.

Gürcistan Türkiye Mezunları programında konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, Gürcistan’dan daha fazla öğrencinin Türkiye’de eğitim alması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye mezunlarımızı sadece iletişimi devam ettirecek mezunlar olarak değil yeri geldiğinde Türkiye’nin gözünden bakabilecek, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilere katkı sağlayabilecek konumda görüyoruz. Gürcistan’la ilişkilerimize katkı amacıyla da Gürcistan’nın her tarafından burslandırmaları arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle Gürcistan Türkiye Mezunları Derneği tarafından başkent Tiflis’de “Türkiye Mezunları Buluşması” programı gerçekleştirildi. Programa geçmiş yıllarda Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde; lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitim almış mezunlar katıldı.

BİRBİRİMİZİ ÇOK İYİ TANIYAN İKİ ÜLKEYİZ

Programda konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, birbirini çok iyi tanıyan iki ülke olan Türkiye ve Gürcistan’ın ileriki dönemde ilişkilerini çok daha iyi konuma getireceğine dikkat çekti. İki komşu ülkenin stratejik ortaklık yapmasının da önemli olduğunun altını çizen Eren, “Gürcistan ile ilişkilerin geliştirilmesinde Türkiye son yıllarda muazzam bir kapasite ortaya koydu. Bizler yaklaşık 8-9 yıldır Gürcistan’dan uluslararası öğrenci burslandırıyoruz. Bu sayıyı her sene artırmaya gayret ediyoruz. Türkiye Burslarını çok daha iyi bir şekilde Gürcistan’da tanıtmamız gerekiyor. Gürcistan’dan çok daha fazla öğrenciyi burslandırmak için Gürcistan devleti ile iş birliği yapacağız” diye konuştu.

Hali hazırda 34 mezun derneği bulunduğunu dünyanın dört bir yanında mezun buluşmaları yaptıklarını anlatan Eren, Türkiye’de şuanda 78 Gürcistanlı öğrencinin burslu olarak eğitim aldığını aktardı. Mezun derneklerinin sayının günden güne arttığını da sözlerine Ekleyen Eren, “Türkiye’de hali hazırda 78 Gürcistanlı öğrenci burslu olarak eğitimine devam ediyor. Kendi imkânlarıyla okuyan öğrenci sayısı da 600’e yakın. Sizler artık Türkiye’nin gönüllü elçilerisiniz. Türkiye burslarını sizlerden tanıtmanızı istiyoruz. 2023 yılından itibaren Gürcistan’dan gelen öğrenci sayısını arttırmak istiyoruz. Gürcistan’ın her tarafından öğrencileri Türkiye’de görmek istiyoruz” dedi.

Türkiye’deki yükseköğrenim kalitesinin son yıllarda arttığını dile getiren Eren şunları kaydetti; “Önümüzdeki süreçte Türkiye ve Gürcistan arasında yeni bir dönemin başlayacağını bunda da yükseköğrenimin çok merkezi bir rol alacağını düşünüyorum. Türkiye mezunlarımızı sadece iletişimi devam ettirecek mezunlar olarak değil yeri geldiğinde Türkiye’nin gözünden bakabilecek, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilere katkı sağlayabilecek konumda görüyoruz.”

GÜRCİSTAN’IN İSTİKRARI VE REFAHI DIŞ POLİTİKAMIZIN TEMEL UNSURLARINDAN

Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay ise Türkiye ile Gürcistan’ın birbirini tarihsel ve kültürel olarak çok iyi tanıyan iki ülke olduğuna vurgu yaptı. Gürcistan ve Türkiye’nin birbirini daha iyi tanımaya ihtiyacı olduğunu belirten Güven, “Biz belki komşularımızı seçemiyoruz ama komşularımızı seçebiliyor olsaydık yine Gürcistan’ı seçerdik. Yakınlığımız bugün stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye için Gürcistan’ın istikrarı ve refahı dış politikamızın temel unsurlarından biridir. Bu kapsamda Türkiye mezunlarına büyük bir sorumluluk ve görev düşüyor. Türkiye burslarından sonra Türkiye’de edindiğiniz bilgi ve donanımla ülkelerinize faydalı olmalısınız. Biz bu noktada da sizlere gerekli desteği vermeye hazırız. Bizim sizden beklentimiz dernek ve büyükelçilikle irtibatınızı kesmemeniz” diye konuştu.

Programa ülkemizde futbolun unutulmaz isimlerinden olan Şota Arveladze ile Arçil Arveladze de katıldı.

Anahtar Kelimeler: Türkiye Mezunları Gürcistan’da buluştu