Türkiye’den Avrupa’ya en faydalı hediye “İlaç”

Türkiye’den Avrupa’ya en faydalı hediye “İlaç”

Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesinde ilaçta yaşanan tedarik sıkıntısı, ülke genelindeki eczaneleri zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Grip salgınının yaşandığı Avrupa'da ilaç temininde sıkıntılar baş gösterdiği şu günlerde Türkiye’den gelecek en faydalı hediye “ilaç” birinci sıraya yerleşti.

İlaç temini konusunda büyük sıkıntı çeken Avrupalılar Türkiye’den gelen komşularına ve ve tanıdıklarına ilaç sparişi veriyor. Siparişlerin içinde; antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü, çocuk antibiyotikleri ve mide koruyucu gibi ilaçlar revaçta.

Köln’de yaşayan Cengiz Kerem, reçeteli ilaç bulmada sıkıntı çektiğini, eczane eczane dolaştığını kaydetti.

İki ilaç reçetesinden birinin stoklarda bulunmadığını ifade eden Kerem, eczane kapısında uzun uzun sürede beklediğini söyledi.

Çevre semtlerdeki eczanelerde durum aynı olduğunu dile getiren Kerem, “Sonunda çarşının içinde, merkezde bir eczanede Paracetamol fitil bulunuyormuş. Ibuprofen fitil orada da yok. Şurup da gelmediğini o sebeple eczane şurubu artık laburatuvarda kendi imal ettiğini söylediler. Ona ulaşmak için ama doktordan reçeteyi değiştittirmem gerekti. Gittim tekrar reçeteyi değiştirdim. Tramvay ile 20 dakika çarşıya gittim ve ilacı aldım. Uykusuzluğun ve ayakta durmak için adrenalinin de vermiş olduğu hisle çıldırma noktasına geldim gibi. Gözlerimden kontrol dışı yaşlar aktı bu durum karşısında hem tramvayda hem yolu yürürken. Almanya gibi bir sözde gelişmiş ve medeni ülkede böyle bir durum ile karşılaşabileceğimi düşünmüyordum açıkçası. Bunu paylaşmak istedim. İçimde kalırsa daha da kötü olurum herhalde.” diye konuştu.

Kerem konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’den gelen tanışlarından ilaç sipariş ediyorum. En faydalı hediye artık ilaç oldu. Almanya’da ilaçların fiyatlarında da aşırı artış oldu. Eş dosta Türkiye’den gelen tanıdığınız varsa ilaç sipariş edin diye söylüyorum. Zor durumdayız. Allah kimseyi dert verip derman aratmasın.”

Anahtar Kelimeler: Türkiye’den Avrupa’ya en faydalı hediye “İlaç”