Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümeti bu yıl 1000 öğretmen istihdam edecek

Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümeti bu yıl 1000 öğretmen istihdam edecek

(Yasin Baş/Düsseldorf). Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümeti bu yıl içerisinde yeni öğretmen istihdamı için 570 milyon Avro harcayacağını açıkladı. Hrsiytiyan Demokrat Parti (CDU)’lu eyalet başbakanı Hendrik Wüst Salı günü gerçekleşen ek bütçe görüşmeleri sonrası yaptığı açıklamada bu para ile 1000 yeni öğretmen alınacağını bildirdi. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Yeşiller Partisi tarafından oluşan koalisyon hükümeti yeni alınacak öğretmenleri ilk etapta Ukrayna’lı öğrencilerin eğitiminde değerlendireceği açıklandı. Kuzey Ren Vestfalya’da şuan 35 bin Ukrayna’lı öğrenci okula gidiyor. Başbakan Wüst toplantı sonrası eyalette Ukrayna’lı öğrenciler ile gönüllü çalışan ve onları fahri eğiten kişilere de ayrıca teşekkür etti. Böylece kabinenin ek bütçe görüşmelerinde alınan 1000 öğretmen istihdamı kararı 2022 yılı Kuzey Ren Vestfalya bütçe tasarısına gireceği de kesinlik kazandı.

Bunun yanında öğretmenlerin adım adım mesleğe giriş maaşlarının da ayarlanması kararlaştırıldı. CDU ile Yeşiller’in seçim vaadleri arasında mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin ücretlerinin - hangi okul dalında görev yaparlarsa yapsınlar - bir standarda uyarlanması bulunuyordu. Böylelikle Kuzey Ren Vestfalya’da bütün öğretmenler – gerek ilkokul gerekse lise öğretmenleri – A13 maaş derecesi ile işe başlayacaklar. Şimdiye kadar Kuzey Ren Vestfalya’da görev yapan ilkokul, ortaokul (Hauptschule, Realschule), Gesamtschule ve Förderschule okullarındaki başlangıç maaşları ile yüksek lise olan Gymnasium okullarındaki maaşlar arasında yaklaşık 500 Avro fark bulunuyordu. Yeni hükümet bu farkı ortadan kaldırmaya kararlı.

Eyaletin bütçesi 900 milyon Avro artarak toplam 88,4 milyar Avro’ya çıktı. Eyalet bütçesinin yeni borçlar yapmadan kararlaştırılması dikkat çekti. Yakın bir zamanda eyalet meclisinde oylamaya sunulacak olan bütçenin parlamentodan geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Anahtar Kelimeler: Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümeti bu yıl 1000 öğ