Kuzey Makedonya’da yapılacak nüfus sayımına katılım çağrısı

Kuzey Makedonya’da yapılacak nüfus sayımına katılım çağrısı

Kuzey Makedonya’da 1-21 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılacak nüfus sayımına soydaşların katılmalarını istedi.

Kuzey Makedonya’da 1-21 Nisan 2021 tarihleri arasında yapılacak nüfus sayımına soydaşların katılmalarını istedi.

Kuzey Makedonya vatandaşlığı bulunan ve yurtdışında yaşayanlar ise 1 Mart-21 Nisan tarihleri arasında iştirak edecekleri nüfus sayımında, sayım memurları ülke içinde yaşayanları hanelere gidip hane halkıyla görüşerek sayımı gerçekleştirecek.

Sayımın internet üzerinden yapılacağına dikkat çekilerek, ilgili formun doldurulması isteniyor.
Ülke dışında yaşayan Kuzey Makedonya vatandaşı Türkler ise Kuzey Makedonya kimlik numarasıyla https://census.stat.gov.mk/tr/ adresine kayıt yaptıranlar sayıma katılabilecek. Kayıt için önce isim ve soy isim, kimlik numarası ile e-posta adresi bilgisi girildikten sonra e-posta adresine gelen linke tıklandıktan sonra formun doldurulması istenecek. Başarılı bir şekilde doldurulan formun sonunda bir kayıt numarası verilecek.

Sayıma katılmanın hem ülkedeki Türk toplumunun gerçek sayısı hem de toplum olarak sosyal, kültürel ve siyasal olarak temsiliyetini belirlenecek.

Nüfus sayımında vatandaşlara mensup olduğu din, etnik kökeni ve evde konuşulan dil de sorulacak. Soydaşların kendilerini Türk olarak kaydettirmeleri, nüfus sayımı sonucunda ortaya çıkacak tablo ile ülkedeki Türk nüfusun sosyal, kültürel ve siyasal olarak temsiliyetini belirlenecek.

Sayımla ilgili yapılan çağrıda etnik köken sorusuna Türk yazdırmanın önemi vurgulandı.

Genelde Balkanlarda, özelde ise Kuzey Makedonya’daki Türk varlığının korunması için nüfus sayımında Kuzey Makedonya vatandaşlığı bulunan tüm soydaşların kendilerini kaydettirmeleri ve etnik köken sorusuna Türk yazdırmalarının önem arzettiği vurgusu yapıldı.

Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya’da yapılacak nüfus sayımına katılı