Köln’de bilimsel yönden dinde müzakere konulu konferans yapıldı

Köln’de bilimsel yönden dinde müzakere konulu konferans yapıldı

Köln - Türk Üniversiteliler ve Akademisyenler Derneği (Türk UniD) Köln Üniversitesi’nde yaklaşık 200 kişiye “Kuran, İncil ve Tevrat'ın” karşılaştırılmalı  bilimsel tez konulu konferansı Tıp Cerrahi Dr. Fevzi Cebe ile yaptı.

Almanca olarak bir çok Alman'ın da katıldığı konferansa uzun zamandır üzerinde çalışan, Tıp Cerrahi Dr. Fevzi Cebe, dinleyicilere yaklaşık iki saatlik bilim çok özel ve üst düzey akademik bir sunum yaptı.

Mukayeseli din araştırması ve ortak noktalara işaret etti

Dr. Cebe, kendisinin cerrahi ve tıp ürünü üreticisi olması yanı sıra özel ilgi alanı olarak mukayeseli din araştırmacısı olarak çoğunluğunun Hıristiyan toplumu olan Almanya ve Avrupa’da dini perspektifli bazı ilginç duyulmamış konuları da gündeme getirdiğine atıf yaptı. Cebe, konferansta özellikle kulağa çok özel gelen Allah’ın ortak ismi (Der gemeinsame Name Gottes) diye yayınlamış 200'den fazla slayt ve yıllardır araştırmasında bir çok Avrupa’da kullanılan insanların isminde özellikle Allah kelamının gizli olduğun, Hıristiyan aleminde günlük kullanılan bir çok ismin “El” hecesi ile (Elisabeth, Isabel vs. ) birlikte Allah’ın ismi gizli olduğunu ve latin alfabelerine geçiş yapılmakla birlikte ise Türklerin ve Müslümanların yüce “Allah”ın ismini yanlış telafuz ettiklerine dikkat çekti.

Cebe programın sonunda, h er iki taraftan bu yanlışı düzeltip ve bu bilinmezleri idrak edildiğinde insanlığı ayrıştırma yerine önemli ortak noktaların Kur’an Kerim’in Al-i İmran süresi 64. ayeti itibarıyla bilinmesinin önemini vurguladı.

Anahtar Kelimeler: Köln’de bilimsel yönden dinde müzakere konulu konf