Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Angola ziyareti gelecek kuşaklar için bir milat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Angola ziyareti gelecek kuşaklar için bir milat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Angola, Nijerya ve Togo’ya yapacağı ziyaret öncesinde YTB’nin Türkiye Bursaları programı ile ülkemizde üniversite eğitim alan Angolalı Augusto Umbo, iki ülkenin ilişkilerine yönelik bir makale kaleme aldı.

Makale Angola’nın önemli medya kuruluşları Correio Kianda ve O’informante’de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Angola, Nijerya ve Togo’yu kapsayan ziyareti öncesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Türkiye Bursaları programı ile Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde Finans bölümünde eğitim alan Angolalı Augusto Umbo, “Önümüze Koyduğumuz Hedefler, En Az Benim Türkiye’de Yaşadığım Anılar Kadar Güzel Olmalı…” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Umbo makalesinde, Türkiye ve Afrika ülkelerinin ilişkilerinin tarihi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ülkelerine yaklaşımı ile ülkeler arası; ekonomi, turizm ve eğitim olanaklarını değerlendirdi. Makale Angola’nın önemli medya kuruluşları Correio Kianda ve O’informante’de yayınlandı.

Makalesinde, kendisi Afrika kıtasında bulunmayan bir ülkenin Afrika’ya bu kadar ilgi duymasına şaşırdığını belirten Umbo, daha sonra araştırmaları neticesinde Türkiye’nin Osmanlı döneminden itibaren Afrika ile ilişkileri olan bir ülke olduğunu öğrendiğini aktardı. Umbo, bu yakın dostluğunun ve ilişkilerin 2000’li yıllarla birlikte çok yönlü bir dış politikaya dönüştüğüne dikkat çekti.

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Türkiye ve Angola Cumhurbaşkanlarının Ankara’da yaptıkları ziyareti hatırlanan Umbo, bu görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Angola ile 176 milyon dolar ticaret hacminin az olduğunu belirtmesi üzerine iki ülkenin hem ticaret hacminin daha da genişlemesi hem de farklı alanlardaki iş birlikleri için ikili anlaşmalar imzaladığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın da Afrika ile ilgili yazdığı kitabı Birleşmiş Milletler ’de tanıtmasından onur duyduğunu ifade etti.

Yeraltı ve yerüstü değerleri bakımından zengin olan ve gelişmeye hevesli iki ülkenin ilişkilerin daha yüksek olması gerektiğine vurgu yapan Umbo, Türkiye’nin Angola’ya sağladığı eğitim fırsatının, diğer Afrika ülkelerine sağladığı fırsatlar gibi karşılıksız olmasının da çok önemli olduğunu bildirdi.

Angola’da meslek sahibi olan daha fazla Türkiye mezununun bulunmasının ilişkilere yeni kapılar açacağına değinen Umbo, makalesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile de nasıl tanıştığını anlattı. Umbo son olarak “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın söz verdikleri Angola ziyaretinin gelecek kuşaklar için bir milat olacağını düşünüyorum. Her alanda iş birliği yaparsak hem Ortadoğu hem de Afrika barışına bir katkı sunabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Angola ziyareti gelecek k