Batı Trakya Türklerinin özgürlük ve hak mücadelecisi Dr. Sadık Ahmet Beştepe'de anılacak

Batı Trakya Türklerinin özgürlük ve hak mücadelecisi Dr. Sadık Ahmet Beştepe'de anılacak

Türkiye, Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde yaşayan Türk azınlığa sahip çıktığının mesajını sembolik düzeyde bir kez daha verecek. Trafik kazasında yaşamını yitiren Batı Trakya Türk toplumunun unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet, 75. doğum günü olan 7 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek programla anılacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Dr. Sadık Ahmet'in 75. doğum gününde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda bir anma programı düzenleyecek.

Programda, YTB tarafından Sadık Ahmet'le ilgili kitabın lansmanı da yapılacak. Sadık Ahmet'in sevdiği türkülerin Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları tarafından seslendirileceği programda, bir grup Batı Trakyalı öğrenci de Dr. Sadık Ahmet Marşı'nı söyleyecek. PTT de, Dr. Sadık Ahmet anısına iki farklı kişisel pul bastırdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, YTB Başkanı Abdullah Eren, kitabın editörü Nilüfer Erdem ve Sadık Ahmet'in oğlu Levent Sadık Ahmet'in programa katılarak konuşma yapması planlandı.

Dr. Sadık Ahmet

7 Ocak 1947 yılında Gümülcine'nin Küçük Sirkeli köyünde doğan Dr. Sadık Ahmet. İlkokulu doğduğu köyde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine'nin Celal Bayar Lisesi’nde tamamladı.

Binlerce Batı Trakya Türk’ünün isteyipte yapamadığını yapacak, doktor olacak insanlara şifa verecekti doktor Sadık Ahmet. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladı tıp eğitimine. Eğitimine Selanik Üniversitesi’ne devam edecek ve 1974 yılında bu fakülteden mezun olarak doktor olacaktı. Üniversite eğitimini askerlik izledi. Sadık Ahmet Yunan ordusunda 34 aylık piyade eğitiminin ardından mecburi hizmetini yaptı ve sonunda doğduğu topraklar olan Batı Trakya‘ya geri döndü. Bir yandan cerrahlık ihtisası yaparken diğer yandan da toplumun sorunlarından yakından ilgilenmeye başladı.

O ilgi geri dönülmez bir özgürlük ve hak mücadelesininde başlangıcıydı. 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarına dünya kamuoyununa duyurmaktı. 15 bin imza toplamıştı ki Yunan makamlarınca tutuklandı. 25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik’e giderek toplumun sorunlarını içeren bir broşürler dağıttı. Dur durak bilmeden Yunanistan’da Almanya’da fırsat bulduğu her platformda Türk Azınlığı’nın haklı mücadelesini anlatıyordu Dr. Ahmet.

13 Eylül 1991 tarihinde Batı Trakya Türklerinin ilk siyasal partisi olan Dostluk Eşitlik Barış Partisi’ni kurdu. 1993 Genel seçimlerinde, Yunanistan’ın seçim barajı dolayısıyla parlamentoya giremedi. Dr. Sadık Ahmet Batı Trakya Türklerinin sadece Lozan Antlaşması’ndan ve vatandaşlık yasalarından doğan haklarının savunucusu olmadı aynı zamanda onları kalkındırma projeleri üzerinde çalıştı. Ve bir 24 Temmuz günü, Lozan Antlaşması’nın yıl dönümü olan 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Batı Trakya önderini unutmadı. Tüm dünyadan sevenleri akın akın 24 Temmuz’da kabrini ziyaret ediyor. Onun yolunda, davanın arkasında onurlu bir şekilde ilerliyor Batı Trakya Türkleri.

Anahtar Kelimeler: Batı Trakya Türklerinin özgürlük ve hak mücadeleci