Batı Trakya’nın Kızılağaç Köyü’nde “Ezan Taşı”

Batı Trakya’nın Kızılağaç Köyü’nde “Ezan Taşı”

Batı Trakya’nın Kızılağaç Köyü’nde “Ezan Taşı” İslamiyeti, Osmanlı ve Türk medeniyetini hatırlatmaya devam ediyor.

Ezan taşları, teknolojinin henüz gelişmediği dönemlerde kadim Osmanlı Türkleri, Müslümanların kutsal daveti olan ezanı duyurabilmek için kullandıkları yapı hala günümüzde kullanılmaya devam ediyor.

Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Hüseyin Bostancı, “Ezan Taşı” ile ilgili gazetemizle şu bilgiyi paylaştı:

“Batı Trakya’daki bu yapılar önce mescit avlularındaki ağaçların üzerine çıkılarak ezanın duyurulmasıyla ortaya çıkmış, devamında da yüksekçe doğal bir taşla devam etmiştir. Sonunda da 8-10 basamakla çıkılan ve üzerinde bazen kubbeli bir örtü ve bazen de minare külahına benzer şekilli yapılarla süslenmiş ve bunların bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Bu ezan taşlarından bir tanesi de Rodop ilindeki Kızılağaç – Ragada köyünde Aşağı Mahalle mescit avlusunda yer almaktadır. Yaklaşık 10 basamakla çıkılan ezan taşının üzeri demir kubbe ile örtülüdür. Her ne kadar günümüzde burada insan sesiyle ezan okunmasa dahi orası bizlere İslamiyet’i, Osmanlı’ı ve Türklüğü hatırlatmaya devam ediyor.”

Anahtar Kelimeler: Batı Trakya’nın Kızılağaç Köyü’nde “Ezan Taşı”