Almanya’da siyahiler birçok alanda 'ırkçı ve ayrımcı' saldırılara maruz kalıyor
Almanya'da yapılan bir araştırma, ülkede yaşayan siyah tenli insanlara günlük yaşam başta olmak üzere, iş sahası, kiralık ev bulma gibi birçok alanda “ırkçılık ve ayrımcılık" yapıldığını ortaya kondu.
Berlin merkezli Each One Teach One ve Citizens for Europe tarafından Almanya’da yaşayan yaklaşık 6 bin siyahiyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilerin ışığında hazırlanan araştırma raporu yayımlandı.
Raporda, ülkede ayrımcılığı yasaklayan kanunların yürürlükte olmasına rağmen, Almanya’da siyahi vatandaşların ciddi oranda dışlama ve ırkçı tacizlerle karşı karşıya oldukları belirtildi.
Raporda, siyah tenli insanlar için Almanya’da “Ayrımcılık ve ırkçılığın yaygın sorun olmadığı hiçbir alan yok.” denildi.
Konut piyasası, medya, kamu kurumları ve polis hizmetleri özellikle siyah tenli kişilerin en fazla ayrımcılığa maruz kaldığı alanlar olduğu vurgulanan raporda, ankete katılanların yüzde 50'den fazlası, bu alanlarda ayrımcılığın "çok sık" gerçekleştiğini belirtti.
Raporda, siyah tenli kişilerin, Almanya’da eğitim ve adalet sisteminde görevli memurlarla ciddi “ırkçı ve ayrımcılık” sorunu yaşadığı aktarıldı.
Siyahi insanları suçlulaştırma yaygın
Sonuçların siyah karşıtı ırkçılığın Almanya'da yaygın olduğunu ve kurumlara yerleştiğini gösterdiğine işaret edilen raporda, suçlulaştırma, ötekileştirme ve cinselleştirmenin birçok katılımcı tarafından siyah karşıtı ırkçılığın karakterize edildiği ve deneyimlendiği birçok kalıptan sadece üçü olduğu aktarıldı.
Raporda, siyah karşıtı ırkçılığa karşı Afrika kökenli insanların güçlendirilmesine odaklanılması çağrısı yapıldı.
Söz konusu raporda, ankete katılanların yüzde 36,5’inin Almanya’da siyah karşıtı ırkçılığın 2015'ten bu yana artan mültecilere karşı ırkçı tepkilerle, yüzde 60,4’ünün mültecilere bağlı politikalarla arttığı aktarıldı.
Ayrıca katılımcıların söz konusu ırkçılığın yüzde 31,5’inin aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yükselişi, seçim başarıları ve sloganlarıyla ve yüzde 14,5’inin medya ve haberlerde siyah karşıtı ırkçılığın yeniden gündeme getirilmesiyle son 5 yılda yükseldiği kaydedildi.
Almanya’da siyahi insanlara karşı suçlulaştırmanın yaygın olduğuna yer verilen raporda, anket katılımcıların yüzde 56'dan fazlasının uyuşturucu satıp satmadıklarının sorulduğunu ve yüzde 56'dan fazlasın da sebepsiz yere polis tarafından durdurulduğunu bildirdiği aktarıldı.
Ayrımcılığa karşı duranlar kötü deneyimler yaşıyor
Raporda, siyahi insanlar için, “haklarından mahrum etme, bireyselleştirme ve homojenleştirme de verilerde görülen diğer mekanizmalar arasında.” ifadesine yer verildi.
Siyahi insanların Almanya’da ayrımcılığa karşı durduklarında genellikle kötü deneyimler yaşadığını ortaya koyan raporda, katılımcıların yüzde 90'dan fazlasının ırkçılığı gündeme getirdiklerinde kendilerine “inanılmadığını” söyledikleri aktarıldı.
Ayrıca raporda, katılımcıların yüzde 86’sının ayrımcılığa karşı eleştirilerini dile getirdiklerinde öfkelenmekle suçlandıklarını bildirdiği kaydedildi.
Almanya’da sağlık sektöründeki ırkçılığa da değinilen raporda, katılımcıların yüzde 66,7'sinin “doktorum şikayetlerimi ciddiye almıyor” ifadesine katıldıkları aktarıldı.
Suçlulaştırmaya, ırkçılığa ve ötekileştirmeye karşı dayanışma çağrısı
Ankete katılanların dörtte birinin "göçmen kökenli" olmadığının belirtildiği raporda, anne ve babası Afrika kökenli olan anket katılımcıların yüzde 83,4’ünün Alman konut piyasasında sıklıkla ayrımcılığa maruz kaldıkları belirtildi.
Raporda, ankete katılan kişilerin yaklaşık üçte ikisinin ise okuldaki veya üniversitedeki ırksal özellikler nedeniyle diğer sınıf arkadaşlarından daha düşük not aldıklarını bildirdiği kaydedildi.
Almanya’da siyah karşıtı ırkçılığı azaltmak için, mali destek sağlanmasının, toplum ve danışma merkezlerinin açılmasının, siyahi insanları güçlendirmeyi amaçlayan eylem planlarının açıklanmasının tavsiye edildiği raporda, siyahi toplumlara da “suçlulaştırmaya, ırkçılığa ve ötekileştirmeye” karşı dayanışma çağrısı yapıldı.
Almanya’da 1945’ten bu yana, ülkede yaşayanların etnik veya ırksal geçmişi hakkında resmi istatistik bilgi toplanmazken, istatistiklerde ülkede yaşayanlar “Almanlar, yabancılar veya göç geçmişi olanlar” olarak sınıflandırılıyor.
Ülkede 1 milyondan fazla Afrika kökenli insan yaşarken, şimdiye kadar bu grup hakkında neredeyse başka bir istatistiksel bilgi olmaması da dikkati çekiyor.
Anahtar Kelimeler: Almanya’da siyahiler birçok alanda 'ırkçı ve ayrım